استفاده از ماسک حین تمرین آری یا خیر؟
استفاده از ماسک حین تمرین آری یا خیر؟
بالاخره موقع تمرین از ماسک استفاده کنیم یا نه؟
مهمترین فاکتور چیه؟استفاده از ماسک یا رعایت فاصله اجتماعی؟
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، به دنبال شیوع ویروس کرونا در جهان و ابتلای میلیونها نفر به این ویروس و جان باختن شمار زیادی از مردم دنیا، سازمان جهانی بهداشت تا زمان کشف واکسن ضد کرونا توصیههایی برای پیشگیری از ابتلا به کووید ۱۹ ارائه داده و همه مردم جهان را ملزم به رعایت آنها کرده است.
یکی از تاکیدات WHO در این زمینه استفاده از ماسک بوده است که نقش بسیار کلیدی در این باره دارد، این امر سبب شده تا بسیاری از افراد در بیشتر مکانهای عمومی از ماسک استفاده کنند. یکی از این موارد سالنهای ورزشی است، جایی که افراد در آنها مشغول انجام فعالیتهای سنگین هوازی و بدن سازی هستند.
با وجود تاثیرات بسیار استفاده از ماسک به خصوص در مکانهای شلوغ در پیشگیری از ابتلا به کروناویروس جدید، به تازگی متخصصان درباره خطر استفاده از ماسک هنگام ورزشهای سنگین هشدار دادهاند. این مساله پس از آنکه دو نوجوان هنگام انجام ورزش اجباری مدرسه با ماسک جان خود را از دست دادند، بیشتر قوت گرفت.
یکی از محققان دانشگاه هرتفورد شایرانگلیس این موضوع را روی خود بررسی کرده بود و با سرعت ۱۰ کیلومتر در ساعت برای سه دقیقه روی تردمیل میدوید و هدف اصلی وی این بود تا شدت و مدت زمان شمشیربازی را منعکس کند؛ او یک بار با پوشیدن کامل کیت شمشیربازی و یک بار دیگر با اضافه کردن ماسک پارچهای در زیر ماسک شمشیربازی این آزمایش را انجام داد. نتایج به دست آمده از آزمایش او اینگونه بود که با توجه به ۲۱ درصد بودن غلظت اکسیژن در اتمسفر در سطح دریا، هنگام وجود ماسک شمشیربازی، غلظت اکسیژن حدود ۱۹.۵ درصد است و هنگام داشتن ماسک پارچهای در زیر ماسک شمشیربازی، سطح اکسیژن دریافتی به ۱۷ درصد کاهش مییابد و میزان دیاکسید کربن دفع شده با ماسک شمشیربازی زیر یک درصد و با وجود ماسک پارچهای نیز این میزان به ۳ درصد افزایش یافت. این درحالی است که قرار گرفتن در معرض ۱.۵ درصد دیاکسید کربن برای بیش از ۱۵ دقیقه توصیه نمیشود.
او در تازهترین تحقیقات خود مدعی شد استفاده از ماسک هنگام ورزش میتواند احتمال مرگ را در افراد افزایش دهد. بر اساس اظهارات این محقق هنگامی که ورزش سنگین میکنیم، ماهیچههای ما اسید لاکتیک تولید میکنند که این باعث احساس سوزش شده و سپس به دی اکسید کربن تبدیل و بازدم میشود؛
اما اگر دی اکسید کربن توسط ماسک به دام بیفتد چه اتفاقی میافتد؟
با حرکت از ورزش متوسط تا سنگین ممکن است در تنفس دوباره، دی اکسید کربن وارد بدن شود که این امر میتواند باعث کاهش عملکرد شناختی و تنفس شود.
(مخصوصا افرادی که مشکلات قلبی-عروقی و تنفسی دارند و یا بعد از مدت طولانی دوباره ورزش را شروع کرده اند و یا برای اولین بار ورزش را تجربه می کنند باید دقت بیشتری نسبت به تمرینات با ماسک داشته باشند و حتما شدت تمرینات زیر نظر مربی باشد)..
به گفته او همچنین ممکن است در هوای بازیافت شده اکسیژن کمتری وجود داشته باشد یعنی مشابه حالتی که در ارتفاعات تجربه میکنیم؛ بنابراین مهم است که درک بیشتری از محدودیتهای ورزش سنگین با ماسک صورت داشته باشیم.
برای دستیابی به نتیجه دقیقتر یکی از متخصصان اقدام به ورزش با تردمیل در دو حالت با ماسک و بدون ماسک کرد. در جریان این آزمایش او دریافت در شرایطی که با ماسک ورزش کرده ۱۷ درصد با کاهش اکسیژن مواجه بوده است. هر چه با ورزش طولانیتر یا سختتر غلظت اکسیژن بیشتر کاهش یابد، تأثیر آن بر پاسخهای فیزیولوژیکی بیشتر شده و باعث ایجاد علائم بیماری مانند سرگیجه یا سردرد میشود.
با وجود تحقیقات موجود مرتبط و در موارد مشابه، برای احتیاط بهتر است ورزشکارانی که به انجام تمرین های شدید ورزشی مشغول هستند، از ماسک استفاده نکنند؛ زیرا از آن جا که در حین فعالیت ورزشی، تعریق بسیاری صورت میگیرد و تعریق نیز موجب خیس شدن ماسک شده، هم در جذب اکسیژن و دفع دیاکسید کربن اختلال ایجاد میکند و هم میتواند موجب جذب ذرات معلق موجود در هوا، مخصوصا کروناویروس شود.
در ادامه باید گفت با توجه به اینکه ورزش کردن و انجام تمرینهای ورزشی برای برخی از افراد ضروری و برای برخی دیگر نیز منبع امرار معاش است، بسته نگه داشتن اماکن ورزشی به طور کامل در شرایط خاص، مخصوصا برای کسانی که نیاز فیزیولوژیکی و فیزیکی دارند یا حتی عضو المپیادهای ورزشی هستند، امری قابل دفاع نیست. به هر حال در وهلهی اول معمولا توصیه میشود که ورزشکاران تمرینهای خود را در خانه انجام دهند اما در صورتی که مجبور به حضور در اماکن ورزشی هستند، بهتر است با در نظر گرفتن فضاهایی کاملا مجزا و مشخص( باشگاه با یک سوم یا نهایتا یک دوم ظرفیت مشغول به کار باشد)و یک پنجره را باز نگه دارند از کولر آبی استفاده کنند و با رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی و همچنین رعایت فاصله اجتماعی از سایر افراد این امر صورت گیرد.
همچنین وجود شخص یا اشخاص ناظر برای کنترل کیفی خدمات ارائه شده و رعایت منظم پروتکلهای بهداشتی، ضرورت دارد.
حتی اگر اصرار دارند که حتما از ماسک استفاده کنند ترجیحا از ماسکی استفاده کنند که مخصوص تمرینات بوده با ایجاد مقاومت در برابر میزان تنفس هوای ورودی در هنگام ورزش باعث تقویت عضلات حیاتی ورزشکاران حرفه ای میشود.(به تصویر زیر نگاه کنید)
هشدار:
به ورزشکاران توصیه میکنیم در فضاهای سرپوشیده و باشگاههایی که تهویه مناسبی ندارند، حتی با وجود زدن ماسک هم تمرین نکنند.
تندرست باشید